Jeszcze kilkadziesiąt lat temu warzywa, owoce i inne produkty żywnościowe suszyło się w sposób naturalny, na świeżym powietrzu. Suszarka do żywności staje się nieodzownym wyposażeniem każdego lokalu gastronomicznego. Suszenie ryb, mięsa jest podstawową formą wydłużenia trwałości i wydobycia smaków z produktów. Decydując się na wybór właściwiej suszarki do żywności ważne jest aby spełniała kilka istotnych parametrów, dzięki którym suszenie będzie szybkie i efektywne. Na ogół suszarka do żywności składa się z sita, szczelnej pokrywy oraz obudowy, w której znajduje się serce urządzenia w postaci zespołu wentylacyjno-grzewczego umożliwiającego suszenie. Sitko jest istotnym elementem wyposażenia, to na nim układane są produkty do suszenia, w zależności od modelu oferowane są w liczbie od 3 do nawet 30 sit w jednym urządzeniu. Jednak nie liczy się ilość, ważne jest aby odległość między sitami pozwalała na ułożenie większości produktów. Obudowa ma za zadanie utrzymać temperaturę oraz gdy jest przeźroczysta pozwala kontrolować proces suszenia. W obudowie znajduje się silnik o mocy najczęściej od 400 do 700W.