Obrót żywnością w lokalach gastronomicznych, sklepach spożywczych i firmach produkcyjnych musi odbywać się wedle odgórnie ustalonych reguł. Bezpieczeństwo żywności i jej higiena warunkuje powstanie takich produktów spożywczych, które będą w pełni bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów. Dlatego też obrót żywnością w każdej jednostce, która w jakikolwiek sposób zajmuje się jej produkcją bądź obróbką musi spełniać wszelkie wymogi zawarte w dokumentacji haccp dla każdego, konkretnego lokalu. Obecnie szkolenia, certyfikaty, a także uwieńczające je dokumentacje możemy uzyskać drogą elektroniczną. Wystarczy tylko zgromadzić przed monitorami komputerów naszych pracowników, aby drogą online nabyli oni kompendium wiedzy na temat zasad bezpieczeństwa i higieny żywności. Po certyfikaty i dokumentację haccp także nie musimy zgłaszać się do żadnego urzędu. Wystarczy, że sami wydrukujemy je z naszego komputera.